Nieuws 2022-03-05T10:58:50+00:00

Samen voor Ede start met nieuw project: Young Leaders

Folder project Young Leaders

Voorbereidingsoverleg Young Leaders “eenheid in diversiteit” december 2021

Vredesweek 2021: “Inclusief samenleven”.

Project Jongeren: “Op zoek naar je eigen roots”.

Samen voor Ede levert een bijdrage aan dit nieuwe project voor jongeren.

Demonstratie anti racisme Ede 11 juli 2020

De Black Lives Matter Demonstratie op zaterdag 11 juli die van 12.00 tot 13.00 uur bij de Schaapskooi op de Ginkelse Heide in Ede is gehouden had een kleine opkomst.

De organisatie riep op tot deze demonstratie omdat “Gelijke kansen voor iedereen van groot belang is voor de toekomst van ons land en van Ede. Alleen samen kunnen we het probleem van racisme en discriminatie oplossen. Daarbij verwachten wij ook concrete maatregelen van onze volksvertegenwoordigers, ter bestrijding van discriminatie en racisme die ten goede komen en inclusief zijn voor onze gehele samenleving.”

Het was een vreedzame demonstratie door een handje vol demonstranten, dit tegen alle verwachtingen in. Er werd een podium geboden aan sprekers met verschillende achtergronden.

De politie was er ruim vertegenwoordigd, waarbij ook een aantal agenten te paard. Door inzet van politie, verkeersregelaars, handhavers van de gemeente Ede en en een drone van de politie was er voor de veiligheid veel aandacht. De redactie van Ede.nieuws.nl was aanwezig vanaf 12.00 uur tot 12.30 uur en heeft foto’s gemaakt: zie serie.

In verband met de verkeersveiligheid is er een snelheidsbeperkende maatregel ingesteld op de N224. Tussen 10.30 en 14.30 uur was de maximumsnelheid vastgesteld op 50 km/u.

Niet iedereen is blij met het feit dat de Airborne herdenking op de Ginkelse heide dit jaar niet doorgaat en de Black Lives Matter demonstratie op deze locatie daarentegen wel. Hierdoor wordt er online op Facebook veel onvrede geuit. Veel mensen vinden de demonstratie op die plek ongepast.

De gemeente Ede wijst erop dat het bij de Airborne herdenking gaat om een evenement en dat daar landelijke richtlijnen voor gelden. “Daar komen bovendien vele tienduizenden mensen op af, er moeten lang voor het evenement plaatsvindt allerlei vergunningen voor worden afgegeven”.

Openingsavond 75 jaar herdenken Ede bij Cultura

In onze vorige nieuwsbrief nodigden we u uit voor onze openingsavond 75 jaar herdenken en vieren in Ede. Inmiddels hebben we een mooi en divers programma samengesteld en nodigen we u opnieuw uit! 

Laat u verrassen door de uiteenlopende activiteiten en evenementen die plaats gaan vinden in dit jubileumjaar. Wethouder kunst en cultuur Hester Veltman zal de avond om 19:30 uur openen in de Cultura Galerie.
  
PROGRAMMA
Na bezoek aan de expositie Syrian Elsewhere van de fotograaf Mohan Dehne, vervolgt het programma in de grote zaal van Cultura. Daar verzorgen verschillende instellingen een korte presentatie van hun bijdrage aan evenementen- en activiteitenkalender van de periode augustus 2019 tot mei 2020. Dat levert een erg gevarieerd aanbod op dat door Stadsdichter Larissa Verhoeff van een ‘rode draad’ zal worden voorzien.

We zullen anderen zien; Kröller-Müller Museum, Akoesticum, Cultura, PEK, Platform Militaire Historie Ede, maar ook verschillende amateur instellingen op gebied van zang en dans.
 
KALENDER 2019/2020
Daarnaast presenteren we een kalender van alle tot nu toe bekende evenementen en activiteiten die in de periode augustus 2019 tot mei 2020 plaatsvinden en die linken aan het project 75 jaar herdenken en vieren in Ede. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen en na te praten.
 

 

Maatschappelijk Netwerk Ede: diversiteit

Bijeenkomst 19 september j.l. in Raadszaal Ede

Netwerkbijeenkomst van 19 september. Spreker Jos Artz neemt ons mee naar de kracht van diversiteit. In de samenleving, in wijken en in onze teams. Inmiddels hebben we al 71 aanmeldingen mogen ontvangen! De netwerkbijeenkomst vindt plaats in het Raadhuis, dus we gaan weer voor een volle Raadszaal. Wethouder Hoefsloot verzorgt de opening.

Informatiebijeenkomst dementie 21 juni 2019 Marokkaanse moskee

Samen voor Ede: van Samenwerkingsverband naar Stichtingsvorm.

Statuten Stichting Samen voor Ede ondertekening bij notaris

Democratie fabriek

Aan de Democratie fabriek hebben maand november 2010 bijna 1200 bezoekers mee­gedaan, meest jongeren van 10 – 12 jaar en flink wat ouders.

Bondgenoot tegen laaggeletterdheid

Diverse partijen zijn bij elkaar gekomen om een Bondgenootschap Geletterdheid Ede op te richten. De bondgenoten zullen hun best doen om  meer laaggeletterden te bereiken om voor hen een passend aanbod te maken. Het doel is natuurlijk om de laaggeletterdheid in Ede te verminderen. Mustafa Çelik heeft namens Samen voor Ede het bestuursakkoord getekend. Het bestuur van Samen voor Ede wil bekijken welke mogelijkheden zij heeft om laaggeletterden  in Ede te bereiken en ondersteunen. Suggesties zijn van harte welkom. 

Brug Naar Vertrouwen’

In het kader van het afstuderen voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) hebben , Matthias Zandvliet (24) en Peter Kalle (27), onderzocht op welke wijze het sociaal team uit de desbetreffende wijk de nulde lijn kan inzetten bij hulpvragen van niet-westerse hulpvragers. De niet-westerse hulpvragers waren binnen het onderzoek beperkt tot de Marokkaanse, Somalische en Turkse gemeenschap. 

Het onderzoek is in opdracht van de gemeente Ede voor het sociaal team Ede-Zuid & Bennekom uitgevoerd. De onderzoeksperiode liep van februari tot juni 2015.